słuchawka 12 359 52 80

słuchawka 662 047 405

koperta Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Jakie parametry piekarnika są najważniejsze?

Piekarnik to urządzenie, które wraz z rozwojem technologii ma coraz więcej funkcji. Służy do pieczenia ciast, rozmrażania mrożonek, grillowania mięs czy suszenia warzyw. Mamy do wyboru piekarniki wolnostojące lub do zabudowy: pod blatem, w kolumnie lub na ścianie, zasilane gazem lub elektryczne.

Najważniejsze parametry

Przed zakupem piekarnika zwróćmy szczególną na:

  • napięcie niezbędne do pracy urządzenia uwagę – może być potrzebne napięcie 400 V wymagające licznika trójfazowego lub 230 V, dla którego wystarczy licznik jednofazowy;
  • wielkość urządzenia – standardowe piekarniki mają 45 lub 60 cm wysokości, a kompaktowe, do montażu w słupku, między 40 a 45 cm;
  • pojemność komory – piekarniki mają od 30 do 90 litrów pojemności. Dla potrzeb standardowej rodziny odpowiedna będzie pojemność 50 70 litrów;
  • zakres temperatury – zakres mieści się w widełkach 30 – 300 stopni Celsjusza. Większa rozpiętość daje większe możliwości. W niskiej temperaturze wysuszymy grzyby, a wysoka potrzebna jest do wypieku pizzy lub chleba;
  • rodzaj prowadnic – prowadnice mogą być wytłoczone na ściankach piekarnika, zamontowane w formie drabinek bocznych lub prowadnic teleskopowych. Droższe modele mają do dyspozycji wózek.

Komfort użytkowania

Istotną kwestią jest sposób czyszczenia komory. Służą do tego specjalne systemy tj. czyszczenie parowe, katalityczne czy piroliza jako najlepsze rozwiązanie.
Warto zadbać też, żeby piekarniki posiadał takie funkcje jak: pieczenie na parze, Dual Cook z separatorem do przygotowywania dwóch różnych potraw w jednym czasie, rożen do grillowania, termoobieg do równomiernego rozprowadzania ciepła, Hydrobaking dla utrzymania maksymalnej wilgotności, rozmrażanie dla szybszej obróbki produktów czy podtrzymywanie ciepła potraw.
Ważne jest także odpowiednie zabezpieczenie piekarnika przed dziećmi. Może mieć ono formę zimnych drzwi, czyli wielowarstwowej szyby zawsze chłodnej niezależnie od temperatury panującej w komorze lub mechanicznej czy elektronicznej blokady drzwi.