słuchawka 12 359 52 80

słuchawka 662 047 405

koperta Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Na co zwrócić uwagę przy zakupie piekarnika?

Piekarnik to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchennego, dlatego podczas jego wyboru należy wziąć pod uwagę wiele istotnych kwestii. W tym artykule przedstawimy najważniejsze parametry techniczne oraz cechy, na które należy zwrócić uwagę podczas zakupu piekarnika.

Różne rodzaje piekarników

babcia z wnukiem przy piekarnikuModeli piekarników jest wiele, jednak podstawowej klasyfikacji możemy dokonać ze względu na technologię działania urządzenia. Pod tym względem możemy wyróżnić piekarniki samodzielne, które można zamontować w dowolnym miejscu, piekarniki do zabudowy, które mogą być wkomponowane w meble kuchenne oraz piekarniki zintegrowane z płytą grzewczą, stanowiące najchętniej wybierane obecnie rozwiązanie.
Oprócz tego podziału można dokonać ze względu na specyfikę zasilania piekarnika. Energią elektryczną zasilane są oczywiście piekarniki elektryczne. Ciekawym rozwiązaniem są też piekarniki parowe, które umożliwiają pieczenie na parze przy zastosowaniu różnych stopni wilgotności. Jest to rozwiązanie doskonałe przede wszystkim dla osób, które preferują zdrową i lekką kuchnię. W naszej ofercie na uwagę zasługuje przede wszystkim piekarnik parowy Electrolux. Standardowym urządzeniem jest piekarnik gazowy, który najczęściej wykorzystywany jest w domach jednorodzinnych.

Inne kluczowe parametry

Oczywiście rodzaj piekarnika to nie jedyna kwestia, na którą trzeba będzie zwrócić uwagę podczas zakupów. Decydują się na piekarnik elektryczny, koniecznie należy wziąć pod uwagę klasę energetyczną, która określa średnie zużycie energii przez dany sprzęt. Oznaczenia są uniwersalne i dotyczą modeli wszystkich producentów. Najniższa jest klasa G, która oznacza urządzenie o największym zapotrzebowanie na prąd. Najwyższa klasa A świadczy o najbardziej oszczędnym piekarniku. Oprócz tego występują też urządzenia o klasach energetycznych A+, A++, a nawet A+++, a każdy plus oznacza jeszcze większą oszczędność.
Kolejnym istotnym parametrem jest pojemność piekarnika. Najmniejsze urządzenia cechują się pojemnością ok. 40 litrów, największe - ok. 70 litrów. Uznaje się jednak, że standardowo dla rodziny 3- lub 4-osobowe zdecydowanie wystarczy piekarnik o pojemności ok. 50 litrów. Wszystko jednak zależy od tego, jakie są nasze potrzeby oraz ile miejsca w kuchni możemy przeznaczyć na zamontowanie piekarnika.
Warto też zwrócić uwagę na zastosowane w piekarniku prowadnice, termoobieg i grzałki oraz szereg dodatkowych rozwiązań, które znacznie mogą ułatwić nam codzienne użytkowanie tego urządzenia.