Bezpieczeństwo i nowoczesny design

Dla większości z nich kluczowe jest wcześniej wspomniane bezpieczeństwo użytkowania kuchni i jej nowoczesny design. Osoby, które opiekują się dzieckiem lub osobą starszą, wolą nie ryzykować i ograniczyć niebezpieczeństwo towarzyszące odgrzewaniu potraw do minimum. Mając w domu „indukcję”,
nie muszą one martwić się, że podopieczny zapomni zakręcić gaz, lub ogień z palnika zajmie leżącą na blacie obok ścierką, lub papierowy ręcznik. Wiele osób decyduje się też na
płytę indukcyjną z powodu jej nowoczesnego, wręcz futurystycznego wyglądu. Nie oszukujmy się: lśniąca,
płaska powierzchnia lepiej prezentuje się we współczesnych, minimalistycznych kuchniach niż tradycyjna kuchenka z palnikami.
To nie wszystko!
Jednak powodów, by zamienić tradycyjną kuchenkę gazową na płytę indukcyjną, jest o wiele więcej. Wiele mówi się od tym, że gaz jest tańszy, w związku z tym kuchenka gazowa to bardziej ekonomiczny wybór. To nie do końca jest prawdą. Podczas gotowania na gazie tylko 50% surowca zużywane jest do ogrzewania potrawy. Reszta ulatnia się lub ogrzewa płytę i powietrze wokół garnka. W przypadku gotowania indukcyjnego, energia zużywana jest do ogrzewania tylko i wyłącznie danego garnka. Nie ma tu mowy o jej marnowaniu, a samo gotowanie trwa krócej. Osoby, które zdecydowały się na montaż płyty indukcyjnej, chwalą sobie jeszcze jedno: sprzątanie. Wyczyszczenie płyty indukcyjnej, nawet z trudnych zabrudzeń, trwa maksymalnie 2 minuty. Dokładne umycie kuchenki gazowej z jej wszystkimi detalami i zgłębieniami, po roku użytkowania, jest bardzo trudne, a czasami wręcz niemożliwe.